Berguven har minskat till ungefär 470 par idag. Foto: Scanpix

Berguven och tjädern minskar – men lodjuret ökar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av våra 25 landskapsdjur har minskat i antal sedan svenska folket röstade fram dem.

Det har gått upp och ner för våra 25 landskapsdjur sedan de blev symboler för 25 år sedan. Tolv av arterna har minskat, elva har ökat och två är stabila.

Tidningen Land har kollat läget från norr till söder, från Lapplands fjällräv till Skånes kronhjort. En kartläggning som ger en bild av vad som har hänt i vår natur de senaste decennierna.

Dalarnas landskapsdjur berguven samt Gästriklands tjäder minskar i antal, samtidigt som Hälsninglands landskapsdjur lodjuret ökar.

Berguven var tidigare hotad, men uppfödning och utsättning bidrog till att omkring 600 par häckade i slutet av 1990-talet. Därefter har arten minskat till cirka 470 par i dag. Exploatering av häckningsplatser, avverkningar och minskad tillgång till bytesdjur kan vara orsaker. Berguven är rödlistad och nära hotad.

Motstridiga uppgifter gör bedömningen av tjädern osäker. Modernt skogsbruk har gjort att många traditionella spelplatser förstörts, men vissa forskare hävdar att tjädern anpassar sig till detta bättre än man tidigare trott. Enligt Artdatabanken har tjädern hursomhelst gått tillbaka i Götaland och Svealand utom Dalarna. I Norrland finns inga klara indikationer på någon långsiktig minskning. Tjädern är inte rödlistad.

Lodjuret fredades i hela landet 1991 och inventeringar under vintrarna 1992-1993 och 1993-1994 tydde på en stam på cirka 700 lodjur. Den senaste beräkningen gjordes för vintern 2010/2011 och populationen uppskattades då till mellan 1 400 och 1 900 djur. Lodjuret är idag rödlistat och nära hotat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.