Foto: Anders Wiklund /TT

Beslut kommer om vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen väntas besked från Naturvårdsverket om det blir någon licensjakt på varg i Dalarna eller inte.

Det var strax före jul som Naturvårdsverket beslöt att tillfälligt stoppa licensjakten på varg i Dalarna, sedan jakten överklagats av flera miljöorganisationer. I Värmlands- och Örebo län godkände Naturvårdsverket jakten, men här har nu istället Förvaltningsrätten stoppat jakten. Varför Naturvårdsverket inte godkänt beslutet om licensjakt i Dalarna förbryllar landshövding Maria Norrfalk.

– Det är en fullkomligt absurd situation. Risken är stor att förtroendet för vargpolitiken urholkas, att personer tar lagen i egna händer, säger Maria Norrfalk.

På måndagseftermiddagen väntas Naturvårdsverket ge slutgiltigt besked om licensjakten i Dalarna, om den blir av eller om den upphävs helt. Maria Norrfalk väntar med intresse på beskedet och hon har ingen teori alls om varför jakten inhiberats av Naturvårdsverket i Dalarna och inte i Örebro- och Värmlands län.

– Jag kan inte förstå varför Naturvårdsverket stoppat jakten. Vårt beslut var fattat enligt alla regler. Beslutet att skjuta åtta vargar hade en marginal både uppåt och nedåt.

Enligt länsstyrelsens beslut skulle åtta vargar få skjutas i Dalarna, fyra vargar i renbetesland och fyra vargar i Olsjöreviret mellan Grängesberg och Ludvika.

Hur kom ni fram till i vilka revir som det skulle skjutas?

– När vi tittade på tänkbara revir att bedriva jakt på så uteslöt vi först dom revir med genetiskt viktiga vargar, sedan revir där vi varit osäkra på föryngringar, dom är inte heller bra att ta bort. Och då vi bara fick skjuta åtta vargar så kunde vi heller inte föreslå revir med fler individer, då förstår man den sociala strukturen. Därför beslöt vi om jakt i Grängesbergstrakten och i renbetesland, säger landshövding Maria Norrfalk.

SVT Gävledala uppdaterar er så fort vi har information om Naturvårdsverkets beslut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.