Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

Björnjakten avlyst i två områden

Uppdaterad
Publicerad

Björnjakten är nu avlyst i delområde två och tre, meddelar Länsstyrelsen i Dalarna.

På lördagsmorgonen fälldes den sista björnen i område två i Dalarna och den sista vuxna honan i område tre. Björnjakten är därför avlyst i dessa områden. Sammanlagt har 47 björnar skjutits i Dalarna efter en dryg veckas jakt.

Delområde två innefattar norra Dalarna, utom Idre. Det området tilldelades flest antal björnar inför jakten, 40 stycken.

I delområdena tre och fyra ska björnpopulationen tillåtas att öka. Därför finns en honkvot i dessa två områden och man får därför bara skjuta ett begränsat antal björnhonor i de områdena.

– Just nu återstår som mest nio björnar att jaga i länet. Om en hona skjuts i delområde 4 så blir jakten avlyst där, trots att det skulle kunna återstå ytterligare en björn i det området, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Licensjakten på björn i Dalarna pågår som längst till 15 oktober 2014. I övriga två delområden återstår det på lördagsförmiddagen sju björnar att fälla i område ett och i sydligaste delen av länet, i område fyra,  har ännu ingen björn fällts. Där får som mest två björnar, varav högst en hona, skjutas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.