Briggen Gerda till salu igen

Uppdaterad
Publicerad

Briggen Gerda som byggdes i Gävle som ett arbetsmarknadsprojekt och som sen såldes under uppseendeväckande former till Finland, är nu till salu. Det bekräftar den finske ägaren idag för SVT Gävleborg.

Briggen Gerda är en kopia till en brigg med samma namn som var byggd på ett varv i Gävle, under 1800-talet.

Enligt ägaren Ville Wäänänen på det finska företaget Fregatti Oy är priset 845 000 Euro, vilket motsvarar 7,9 miljoner svenska kronor.

Enligt honom så har det en längre tid funnits ett stort intresse för båten med förfrågningar om att köpa den både från Tyskland och Sverige däribland Gävle.

– Det är också anledningen till att vi nu annonserat ut den till försäljning under en kort period, säger Ville Wäänänen.

Skulle rätt köpare inte dyka upp kommer den att fortsätta gå som uthyrningsfartug längs den finska kusten, förklarar Ville Wäänänen på Fregatti Oy.

Gerda Gefle byggdes vid Gerdavarvet i Gävle. Kölen sträcktes 1995 och sjösattes år 2000. Sin jungfruresa genomförde Gerda 2006. I juni 2010 seglades hon till Finland efter att rederiet Fregatti Oy köpt henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.