Brist på lärare till skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

På många håll har nu skolorna startat igen efter sommaren. Men den är stor lärarbrist och många tjänster är inte tillsatta med behöriga lärare.

I Hudiksvalls kommun saknas runt 25 lärartjänster inför skolstarten.

– Det känns inte bra, målet är att vi ska ha behöriga lärare i alla ämnen, sägerverksamhetschefen på grundskoleenheten i Hudiksvall, Elisabeth Bäckström.

I våras annonserade kommunen efter 100 lärartjänster inför hösten. Man lockade med ett bidrag på 10.000 kronor till den behörige lärare som flyttade till kommunen. En vecka innan skolstart saknades ändå runt 25 behöriga lärare och det är kontinuiteten för eleverna som oroar Elisabeth Bäckström mest.

– Det kan ge problem med kundskapsinhämtningen. Det är därför det är så viktigt att bygga på de behöriga kollegorna och lärarna runtomkring, att man ingår i nätverk och har handledning av behöriga lärare för att vi ska kunna garantera elevernas utbildning, säger hon.

Dagens Nyheters undersökning visar att det saknades över 1.400 grundskolelärare i landet inför årets skolstart.

I Näsviken har man fått ta in obehöriga lärare i mattematik, NO, syslöjd, musik och hemkunskap.

– Man pratar om att höja statusen på yrket och det är klart att man kanske måste se över lönerna. Men sen jobbar man ju med utökad behörighet för dem som inte är behörig i vissa ämnen, men har lärarlegitimation, att de kan bli behörig i de ämnen som man har undervisat i, i många år. Vi har situationer med lärare som är anställda som lärare och har gått lärarutbildning men saknar poäng. Jag skulle önska att statsmakterna ser över de personerna och ger dem legitimation. Det tror jag skulle förbättra situationen lite grann i alla fall, säger rektor Camilla Mild.

– Ska man då vara orolig som förälder när situationen ser ut som den gör på många ställen?

– Om tendensen fortsätter som den är nu, att vi faktiskt inte får personer som söker sig till lärarutbildningarna, då är det klart att man behöver vara orolig. Jag som rektor känner mig orolig som ändå är ansvarig för kvalitén i verksamheten, säger rektor Camilla Mild.

– Jag tycker inte att man ska vara orolig att skicka sitt barn till skolan i dagsläget. Vi har också tidigare haft personal utan behörighet. Nu har behörighetskravet blivit tydligare, därför blir det också tydligare att alla inte är behöriga. Men vi har väldigt många personer som har arbetat länge i skolan som har stor erfarenhet och kundskap, men inte är behöriga i alla ämnen, säger Elisabeth Bäckström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.