Brunnsviks Folkhögskola lämnar Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Brunnsviks folkhögskola lämnar Ludvika efter 106 år och flyttar till Borlänge.

Folkhögskolan anger hög hyra som en orsak till flytten. Och när inte LO ville vara med och stötta ekonomiskt längre, såg skolan ingen annan utväg än att flytta. Enligt Brunnsvik gick närmare hälften av statsbidraget till lokalerna. Det här skriver Dalademokraten.

Vart i Borlänge som skolan ska flytta är dock ännu inte klart.

Första skolan i sitt slag

Brunnsvik blev 1906 landets första folkrörelsedrivna folkhögskola, då LO och KF blev huvudmän i skolan. Insamlingar på bland annat fackföreningsmöten anordnades och i november 1906 kunde verksamheten starta.

LO-skola startades

1929 startade dessutom ”LO-skolan Brunnsvik”, där det bedrevs bland annat fackliga utbildningar. Denna andra skolan på Brunnsvik las dock ner 1995 då folkhögskolan tog över LO:s verksamhet och fastigheter. Fram till 2009 tog dock LO det ekonomiska ansvaret för folkhögskolan, men det ansvaret togs över av ABF, If Metall, Kommunal samt lokala organisationer inom arbetarrörelsen i Dalarna.

Nu verkar det dock som om historien om Brunnsviks follkhögskola i Ludvika når sin slutpunkt och att historien tar en ny början i Borlänge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.