Katastrofval för C i Gagnef

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har gjort ett riktigt uselt kommunval i Gagnef.

När samtliga valdistrikt är räknade så fick partiet 22,1 %, att jämföra med 33,4 % efter valet 2010.

Kanske är det den uppmärksammade GagnsInn-affären som gör att många väljare istället har röstat på något annat parti. Samtidigt visar det sig att Socialdemokraterna också tappar stort – från 35,4 % till 26,5 %.

Val 2014 – Gävledala

Kommunal Samling är ett nytt parti som verkar ha tagitz röster från både S och C. Inom kategorin ”övriga röster” så har dessa partier 18,4 %, vilket tyder på att det är just det nya partiet som gör stor succé.

Lars-Erik Granholm som är partiledare för Kommunal Samlinz är glad över siffrorna:

– Det är mer än vad jag trodde. Det blir en intressant situation. Vi trodde att vi skulle få en vågmästarroll och nu är vi stora i kommunen.

– Att vi var starka, det trodde vi, men jag är överraskad över att vi är så starka. Någon koalition med Centern tror vi inte på.

Mycket tyder på att det blir ett samarbete mellan Kommunal Samling och Socialdemokraterna, vilket också innebär maktskifte efter mycket lång tid av centerstyre i kommunen.

– Kommunal Samling är ett missnöjesparti och det här partiet kommer att gå till historien som ett riktigt missnöjesval, inte minst på riksplanet, säger Sofia Jarl (C), som sannolikt kommer att få lämna posten som kommunalråd efter valet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet