CUF i Gävledalaområdet mot legalisering av cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Centerns ungdomsförbund (CUF) röstade på fredagen för att driva en legalisering av drogen cannabis. Men i både Dalarna och Gävleborg är ordförandena emot en sådan legalisering.

Ett av argumenten för att legalisera cannabis  – att dagens förbud inte fungerar – påminner om resonemanget i länder som Nederländerna. Där har man traditionellt haft en tillåtande syn på små kvantiteter av lättare droger för privat bruk. Från myndighetshåll har argumentet för en sådan legalisering varit att dela marknaden i en legal och en illegal del för att kunna satsa alla polisiära rersurser på den kriminella handeln med tyngre droger som heroin och amfetamin. Huruvida man faktiskt har lyckats med det är dock ett minst sagt omdebatterat ämne.

Algot Thorin, tredje vice förbundsordförande i CUF, är en av de som drivit frågan om en legalisering av cannabis.

– Det finns många argument för att göra det. Dels handlar det om att dagens förbud inte fungerar, det blir inte mindre problematik på grund av det. Dels handlar det om att cannabis bevisligen är mindre farligt än alkohol och tobak, säger han.

Gävledaladistrikten emot legalisering

Men i både Dalarna och Gävleborg är man emot en sådan legalisering. Anton Haglund är orförande för CUF i Gävleborg och han tycker att förbundet går för långt.

– Jag tycker att det är ett för långt steg att ta. Jag tycker inte att man ska göra en vit marknad av ytterligare en drog, säger han till Gävledala.

Och istället för en legalisering vill gävleborgsordföranden se en annan lösning.

– Jag tycker hellre att man ska komma åt problemen med Cannabis genom en avkriminalisering, säger han.

Majoritet för men moderpartiet mot

Strax efter klockan tio på fredagsförmiddagen röstades förslaget att driva en legalisering igenom med siffrorna 62-49 (fem avstod från att rösta). Resultatet var oväntat eftersom en majoritet tidigare varit emot förslaget.

Läs CUF:s motion om legaliseringen av cannabis här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.