”Fler än väntat har röstat”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls kyrkoval, där omkring 5,5 miljoner av svenska kyrkans medlemmar har rätt att rösta. På flera håll har intresset för det som kallas för det bortglömda valet varit större än väntat.

Återigen är kyrkporten öppen på Kopparbergs kyrka i Falun. Sedan i mars har kyrkan hållts stängd på grund av omfattande sanering, vilket varit nädvändigt ur arbetsmiljösynpunkt. Men underhållet av kyrkobyggnaderna är en fråga som många lyft inför kyrkovalet. När Gävledala frågade runt bland väljare i Falun under söndagen framkom flera skäl till att rösta i valet.

– Jag har hört att SD kan komma att skrälla i kyrkovalet, så kan man göra nåt åt det så gör jag det, säger Per Olhans, som aldrig röstat i kyrkovalet förut.

– Att homosexuella får vigas i kyrkan tycker jag är viktigt, säger Hanna Jensen.   

Medlemmarna i svenska kyrkan har rätt att välja representanter på tre nivåer: kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och nationella kyrkomötet. Kyrkovalet kallas ibland för det glömda valet, men på många håll rapporteras det att fler kommit för att rösta än man räknat med, med tanke på valdeltagandet som de senaste två åren legat runt 12 procent.

Till Västerås stiftsfullmäktige, dit Dalarnas län tillhör, röstade 11,9 % i valet 2009 och 12,5%, 2005. Till Uppsala stiftsfullmäktige, dit Gävleborgs län tillhör, röstade 12,5% 2009 och 13,5% 2005.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.