Dalamjölk i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir närproducerat ett slagträ i kampen om mjölkkunderna.

Både Grådö mejeri och Gefleortens mejeriförening startar efter nyår en offensiv mot Arla för att vinna marknadsandelar i Dalarna.

Vid årsskiftet går åtta av Dalarnas största mjölkbönder över från Arla till Gefleortens mejeriförening. Från den 7 januari börjar Gefleorten att sälja sin nya Dalamjölk hos privathandlarna över hela länet.

– Vi tror definitivt på det här, det är så stark patriotism i Dalarna så man vill ha lokalproducerad mjölk, säger Ove Alm som är marknads- och försäljningschef vid Gefleortens mejeriförening.

Samtidigt satsar Coop-ägda Grådö mejeri på ett nytt varumärke. Sedan någon vecka har 30 Coopbutiker i Dalarna smygstartat med den nya närproducerade Grådö-mjölken.

Möter kundernas krav

Från årsskiftet när fler dalabönder lämnar Arla och börjar leverera till Grådö mejeri, ska mjölken finnas i  alla Coop-butiker i Dalarna.

-Man kan säga att det är ett krav från konsumenterna som vi lyssnat på, säger Staffan Eklöv, vd på Grådö mejeri.

Men landets största mejeriförening Arla, dit majoriteten av Dalarnas bönder levererar, tänker inte marknadsföra sin mjök som närproducerad.

Anledningen är att bara tio procent av mjölken till mejeriet i Kallhäll i Stockholm kommer från Dalarna. Och Christer Sandberg, mjölkbonde utanför Borlänge som levererar till Arla, tror inte att det spelar nån roll.

-Konsumenterna säger att de vill ha närproducerad mjölk men sen köper man ändå inte den, det såg vi när Milko försökte sälja sin landsskapsmjölk, säger Christer Sandberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.