Dalarna blir fristad för hotade författare

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna ska bli en fristad för författare och journalister som är förföljda och hotade i sitt hemland, det beslutade landstinget idag.Under ett eller två år ska de få bo och leva på nån av landstingets folkhögskolor.

Hoten mot författare och journalister ökar på många håll i världen. Det har fått landstinget i Dalarna att bestämma sig för att göra Dalarna till en fristad för den som hotas eller förföljs i sitt hemland.

– Vi har ett ansvar för yttrandefriheten och vi har en lång tradition när det gäller den biten i Sverige. Folk är förföljda av olika anledningar i sina hemländer och då måste de ändå kunna få en fristad att uttrycka sig på det sättet som de känner sig hemma med, säger Ann-Catrin Lofvars (MP) ordförande kultur- och bildningsnämnden.

Räknar med att få tillbaka

Men det handlar inte bara om att ge en hotad författare en möjlighet att fortsätta sitt skrivande, landstinget räknar med att få mycket tillbaka.

– Det är också berikande för oss. Alla fristadsförfattare som har tagits emot i olika städer har varit en otrolig resurs för medborgarna i staden och för hela det svenska samhället genom att de är mycket kreativa och samhällsengagerade människor, det är därför de ofta är förföljda, säger Eva Avgerinou rektor på Mora folkhögskola.

Alla partier överens

Det finns fristäder för författare på ett 40-tal platser i världen, sex av dessa finns i Sverige. Alla partier i landstinget var överens om att ge författarna en fristad också i Dalarna.

– Helt underbart. Jag är jätteglad över det, att vi från den politiska församlingen kan skicka den signalen att vi är överens i sådana viktiga frågor som yttrandefrihet och demokrati, säger Ann-Catrin Lofvars (MP) ordförande kultur- och bildningsnämnden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.