Dalatrafik rådgör med trafikexperter

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar Dalatrafik på kritiken om de nya turlistorna. Först nu har man hört med trafiksäkerhetsexperter om de nya busshållplatserna.

Dalatrafik har inte rådgjort med experter inom trafiksäkerhetsområdet innan man flyttade ut busshållplatserna i Falubyarna Karlsbyheden och Danholn till den hårt trafikerade vägen. Det berättar Dalatrafiks vd Claes Annerstedt på tisdagen för Gävledala. Enligt Annerstedt beror den hårt kritiserade trafikomläggningen på tidsbrist i samband med att en ny entreprenör tagit över trafiken.

Möte med Trafikverket

Efter ett möte med Trafikverket på tisdagen flyttade Dalatrafik  upp busshållplatsskyltarna ur dikena och upp på vägrenarna så att bussarna nu i flera fall kan stanna i vägkorsningar vilket bedöms ge på- och avstigande en något säkrare trafiksituation. 

Dalarna – Dalatrafik

Ändrar en av turerna

Att säkerheten inte är tillfredställande medgav Dalatrafik själva på måndagskvällen då man bestämde att skolbussen till och från Svärdsjö ska köra som tidigare och hämta eleverna vid de gamla hållplatserna inne i byarna. Däremot tvingas de elever som ska till Falun ut på stora vägen för att kunna ta bussen.

– Det  var många barn som var farligt nära trafiken imorse när de skulle med sina bussar, säger föräldern Mia Spange som nu är en av dem som kräver att Dalatrafik snabbt ser till att det blir säkrare busshållplatser. Hon satte på tisdagen själv upp hemtillverkade varningsskyltar vid busshållplatserna efter vägen i Danholn.

Se hela intervjun med Daltrafiks vd ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet