Foto: SVT

De ska knäcka kärlekskoden

Uppdaterad
Publicerad

Greta från Hälsingland och Staffan från Dalarna tar vetenskapen till hjälp i jakten på den rätta partnern. I sex program på SVT får vi följa deras jakt på kärlek.

Kärlekskoden är ett annorlunda dejtingprogram där de två singlarna Greta och Staffan undersöker om vetenskap och forskning är ett bättre sätt att hitta den rätta än att gå på instinkt.

– Jag har ändå varit singel ett tag och då måste man våga prova nya saker. Det var spännande att se utifrån andras synvinklar än vad jag har gjort annars. Det är inte jätteofta man sitter och luktar på någons t-shirt, lyssnar på någons röst eller tittar på någon i kroppsstrumpa, säger Greta.

I programmet får Greta och Staffan åtta kandidater var att välja bland och utför blindtester där de bland annat undersöker vems röst, doft och rörelsemönster som de föredrar – innan de har fått se hur de kandidaterna ser ut.

–  När man normalt sett dejtar en tjej så möts man ju så det första som slår en är ju utseendet så det blir ju en väldigt viktig sak i första mötet och det är kanske den största skillnaden mot hur det har gått till här. Utseendet kommer ju egentligen sist här eller väldigt sent. Så man får bygga på en massa andra upplevelser före det, säger Staffan.

Greta berättar att programmet har förändrat hennes syn på attraktion och kärlek.

– Jag tänker mer på vad jag har gått utifrån tidigare och vad är det som kanske har gått fel och vad jag börjar tittat på i dagens läge. Jag tänker utifrån andra synvinklar. Jag har gärna tidigare letat efter en partner osm kan få mig trygg men det fungerar ju inte så utan jag måste ju vara trygg i mig själv och hitta en partner som jag kan luta mig mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.