”Den längsta kramen i livet”

Uppdaterad
Publicerad

Två dygn efter att 11-åriga Emilia och hennes pappa Mattias räddades från fjälldramat vid Gördalen berättar de i Gomorron Sverige om framtidsplaner. Och resor till fjällen är inte uteslutna – i alla fall inte för Mattias.

Det var under måndagseftermiddagen som Mattias Forsenberg och hans 11-åriga dotter Emilia slog larm om att de hade kört fast med sin skoter på Drevfjället vid Gördalen i norra Dalarna. En stor sökinsats sattes igång men snövädret försvårade arbetet.

– Man visste inte när de skulle komma. Vi ville att de skulle komma innan natten, berättar Emilia när hon och pappan gästar Gomorron Sverige på torsdagsmorgonen.

Dramat på Drevfjället

Tack vare att de lade sig under en gran klarade de natten i den stränga kylan.

– Vi använde granarna som värme, säger Emilia.

– Och så kramades vi. Det var den längsta kramen i livet – en 13-timmarskram, säger Mattias.

– Vi pratade om framtidsplaner och sånt för att hålla oss vakna, berättar Emilia.

På tisdag förmiddag lyckades Mattias kontakta sin bror via telefon och på så vis kunde en helikopter lokalisera de nödställda.

Efter 20 timmar på fjället kunde Mattias och Emilia räddas.

– Hela upplevelsen hade varit värre om jag inte haft Emilia att fokusera på , säger Mattias.

Men händelsen har inte avskräckt familjen från framtida fjällresor.

– Nog för att det känns jobbigt att vi hamnade i den situationen som vi gjorde, men jag älskar snön, skidor och snöskotrar så det finns inte på kartan att jag inte skulle åka tillbaka, säger Mattias.

Emilia är dock lite mer tveksam till om nästa semesterresa bör gå till fjällen.

– Nej, kanske inte, svarar hon.

Men någon gång kanske?

– Ja, svarar hon och skrattar.

Här kan du se reportaget när SVT Gävledalas team träffade Mattias och Emilia när de precis landat med helikoptern i Gördalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Drevfjället

Mer i ämnet