”Finns risk att man tar lagen i egna händer”

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har nu beslutat att helt upphäva licensjakten på varg i Dalarna. Myndigheten anser att länsstyrelsens beslut inte lever upp till de höga krav som ställs i jaktförordningen.

Det var strax före jul som Naturvårdsverket beslöt att tillfälligt stoppa licensjakten på varg i Dalarna, sedan länsstyrelsens beslut om licensjakt överklagats av flera miljöorganisationer. På måndagen kom så Naturvårdsverkets slutliga besked om att licensjakten här helt ställs in.

I ett pressmeddelande skriver Naturvårdsverket:

”Naturvårdsverket bedömer att Länsstyrelsen i Dalarnas läns beslut om licensjakt på varg uppfyller kriterierna om selektivitet och strängt kontrollerade förhållanden. Däremot har länsstyrelsen i sina beslut inte visat att det saknas annan lämplig lösning, att upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus inte försvåras och att uttaget ska vara i begränsad mängd. Syftet med licensjakten är inte heller tillräckligt tydligt.”

Läs hela pressmeddelandet från Naturvårdsverket här.

– Vi har kikat på det beslut som länsstyrelsen har fattat och bedömt här att man inte lever upp till de kriterier som finns.(..)att man ska visa att man inte försvårar upprätthållandet av gynnsambevarande status, att jakten sker i begränsad mängd och att det saknas alternativa lösningar, säger Gunilla Ewing Skotnicka på Naturvårdsverket.

”En absurd situation”

Turerna kring licensjakten i Dalarna förbryllar landshövding Maria Norrfalk.

– Det är en fullkompligt absurd situation. Risken är stor att förtroendet för vargpolitiken urholkas, att personer tar lagen i egna händer, sa landshövding Maria Norrfalk till Gävledala tidigare på måndagen.

Norrfalk säger till SVT Gävledala att hon inte är förvånad men att det är beklagligt.

– Jag tror man kommer få en sämre acceptans för den rovdjurspolitik som finns. Det kan till och med finnas risk för att en och annan tar lagen i egna händer, säger Norrfalk till SVT.

Åtta vargar skulle ha skjutits

Enligt länsstyrelsens beslut skulle åtta vargar få skjutas i Dalarna, fyra vargar i renskötselområde Idre-Särna och fyra vargar i Olsjöreviret mellan Grängesberg och Ludvika. 

Kan strida mot EU-rätten

I Värmlands- och Örebo län godkände Naturvårdsverket jakten, men här har nu istället Förvaltningsrätten stoppat jakten. Förvaltningsrätten vill titta på om regeringens beslut, att jaktbesluten inte ska gå att överklaga till domstol, är förenligt med EU-rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.