Öppet för förtidsröstning

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen öppnades lokalerna där man kan förtidsrösta. På stadsbiblioteket i Falun var det en strid ström av väljare under förmiddagen.

För att kunna rösta i förtid krävs att du har med dig röstkort och id-handling till valfritt röstningsställe. Lokaler där du kan förtidsrösta och lokalernas öppet-tider finns på Valmyndighetens hemsida. Skulle du sedan ångra ditt val, går det att rösta igen i din egen vallokal på valdagen. Det som krävs då är en id-handling.

Skickas till din vallokal

Efter att du förtidsröstat skickas ditt röstkort tillsammans med dina röstkuvert till din vallokal. I vallokalen finns en röstlängd där alla valberättigade i valkretsen finns med. När man röstar i vallokalen prickas man av i vallängden. När vallokalerna stängts på kvällen den 14 september öppnas kuverten med förtidsröster för att räknas. Även dessa röster prickas av i vallängden och ser man då att personen i fråga även röstat i vallokalen så räknas inte förtidsrösterna.

Val 2014 – Gävledala

Tre olika val

De allra flesta har rösträtt i alla tre valen: kommunvalet (gul röstsedel), landstingsvalet (blå röstsedel) och riksdagsvalet (vit röstsedel).

För att få rösta måste man ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet