Det ser ljust ut för pilgrimsfalken

Uppdaterad
Publicerad

För exakt 20 år sedan sattes de första pilgrimsfalkarna ut i Dalarna. Då fanns inte en enda pilgrimsfalk i länet. Men idogt arbete av ideella krafter i naturskyddsföreningens Projekt pilgrimsfalk har gett resultat. Nu finns omkring 35 häckande par i Dalarna, Hälsingland och upp mot Jämtland tack vare insatserna i Dalarna.

– Trenden är definitivt att falkarna ökar, ungefär med 15 procent om året, och det finns inga tecken på nedgång, säger Lars Nilsson, fältansvarig för Projekt pilgrim i Dalarna.

Han har för tillfället bråda dagar med att ringmärka pilgrimsfalkungar runt om i Dalarna, en syssla han har hållit på med i 14 år.

– Jag börjar ju bli rätt van, men självklart blir jag glad när jag hittar falkungar som är friska och lite extra är det när man hittar en fyrkull, som här.

Två honor och två hanar fanns i boet i skogsterrängen norr om Skålö i Vansbro kommun. Resutatet av ett av de 35 häckande par som numera finns i regionen som sträcker sig från Dalarna upp mot Jämtland och Medelpad.

När projektet började fanns det alltså inga alls. Falkarna hade slagits ut av olika miljögifter i naturen. I dag när stammen är på tillväxt igen är inte längre miljögifterna det största hotet utan närheten till människan.

Så kallade störningar av människor slår ut häckningar och så sent som i helgen hade man ett fall på Djurmo klack där fyra personer togs på bar gärning när de stod innanför avspärrat område och kastade sten ner mot ett pilgrimsfalksbo med fyra ägg. Där ser det nu ut som om häckningen kommit av sig och att det inte blir några ungar i år.

I Vansbro fick i allafall en liten skara från fågelklubben Vingarna en exklusiv titt på falkungarna.

– De är mysiga, jättegulliga och ulliga, konstaterade en av de yngre deltagarna i exkursionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.