Dragspelsgympa håller de äldre i form

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Stoltgården vet man att det är viktigt att röra på sig – oavsett hur ung eller gammal man är.

Och dansa kan man faktiskt göra, också sittandes....

Inte alla gympapass kan stoltsera med en medelålder på 80 plus. Men det kan man på Stoltgården på Sollerön – fast det kallas inte för gympa, utan sittande rörelser med dans.

Tonerna från Bo Lundkvists dragspel sprider lättsam stämning och takter av vals, hambo och schottis ljuder ut över samlingsrummet på äldreboendet Stoltgården. Det är onsdag och dags för en av veckans höjdpunkter.

”Det är skönt att röra på sig”

– Jag har dansat mycket när jag var ung, men det var länge sedan nu, säger Inez Evestedt, som är 93 år, och som deltar entusiastiskt i dagens pass.

– Det är skönt att röra lite på sig. Jag har hållt på med gymnastik i hela mitt liv, säger hon.

Det är Anette Andersson som leder rörelserna. Hon jobbar för Röda Korset och studieförbundet Bilda och turnerar runt på olika äldreboenden. På senare tid har hon bildat team med Bo Lundkvist som bjuder på levande musik med sitt dragspel.

– Det skiljer 50 år mellan Bosse och mig, men vi har jätteroligt tillsammans. Jag kör cd-skivor annars, men det syns att de äldre gillar dragspel så det blir ett lyft, säger Anette.

Och Bo Lundkvist plockar gärna upp dragspelet. Ibland är det så många som 60 personer som deltar.

Får du inte scenskräck då?

– Haha, nej, när man är så gammal som jag så bryr man sig inte om sådant, säger Bo, som själv är 89 år.

93-årige Axel är alltid med

På passen kan alla vara med. 93-årige Axel Bom brukar inte missa några tillfällen. Och han tror att han har receptet på hur man ska göra för att hålla sig frisk.

– Ja, det är väl att man inte har några laster, ingen sprit och inget röka. Och sen tränar jag oupphörligt hela dagarna, åker rullstol fram och tillbaka ett par timmar om dagen. Det gäller att vara i rörelse hela tiden, säger han.

Efter någon timme tackar Anette och Bosse för dansen. Sedan dröjer det en vecka till innan nästa pass.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.