En man i 20-årsåldern befaras ha drunknat i Ljusnan vid Arbrå kyrka utanför Bollnäs. Foto: SVT/Markus Dahlberg

Dykare ska söka efter 20-åring

Uppdaterad
Publicerad

Först under fredagen kommer dykare att börja söka efter den 20-årige man som befaras ha drunknat i Ljusnan i Arbrå.

På torsdagen var det meningen att dykare skulle söka efter honom, men det gick inte att få tag på några. Detsamma gällde på onsdagen. Polisen sökte utan resultat med helikopter och hundar.

Den 20-årige mannen försvann i Ljusnan i närheten av Arbrå kyrka under tisdagskvällen. Han var ute och simmade i vattnet, som är mycket strömt, med några vänner när de plötsligt upptäckte att han saknades.

– Det har varit svårt att få tag på dykare eftersom det har varit flera drunkningar runt om i landet, säger Pär Palm, insatsledare på räddningstjänsten i Bollnäs.

Tidigare i sommar har tre unga män drunknat i Hälsingland och en person i Dalarna. Statistiken för juni månad ser mörk ut i år.

Många drunkningsolyckor i år

Det varma sommarvädret lockar fler att svalka sig i vattnet, men tyvärr ökar också antalet drunkningar. Under juni månad i år har 21 personer i landet mist livet i drunkningsolyckor vilket är mer än dubbelt så många som snittet under 2000. (10 drunknade i snitt under juni månad 2000-2013) Å eftersom drunkningarna brukar bli ännu fler under juli månad ser sommarstsatistiken inte ljus ut.

– När sommarvärmen kommer och det det blir sådan här nästan tropisk värme då är det faktiskt så att då ökar drunkningstillbuden också, både vad det gäller fritidsbåtar och badolyckor, menar Catharina Almlöf som är ordförande i Svenska Livräddningssällskapet i Gävleborg.

De flesta drunknade är män

Bland de 21 personer som drunknat hittills i år är 19 män. Och Catharina Almlöf menar att Svenska livräddningssällskapets simundervisning handlar om mer än ren simförmåga.

– Det gäller att få till en ordentlig attitydförändring och en förståelse för att i allt det här underbara som du kan ha med vatten så måste det också finnas ett stort mått av respekt och kunskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.