Dystert besked för elallergiker

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade bygget av en mobilmast i Järbo utanför Sandviken riskerar att ändra livsförutsättningarna för en elallergisk kvinna. Men det är svårt för elöverkänsliga att få gehör hos myndigheterna.

Gården utanför Järbo i Gästrikland har blivit Marjo Marthins fristad. Här mår hon bra. Hon och hennes man flyttade hit från Stockholm 2010 när de kommit fram till att Marjo blivit känslig för el. Hennes kropp fungerade inte längre och hon hamnade i rullstol och var riktigt sjuk, berättar hon.

– Jag hade matsmältningsbesvär, tarmbesvär, hörselbortfall, flimmersyn, yrsel och det som kallas panikångestattacker. Fast jag tyckte varken jag hade panik eller ångest! säger Marjo Marthin. Hennes rullstol står nu hopvikt i ladan och hon kan gå igen efter att ha vistats i den lågstrålande miljön på gården, säger hon.

Främst är det mobilstrålning som Marjo mår dåligt av, medan vanliga elektriska lampor går bra. Marjo och hennes man har tänkt bygga en liten stugby för att kunna ta emot elöverkänsliga på sin gård där strålningen är lika låg som i en svensk urskog. Det var just det som gjorde att hon och maken flyttade hit. Men det finns ett hot – ett telekomföretag har fått tillstånd att bygga en mobilmast i området och Marjo tror att strålningen från masten kan äventyra hennes hälsa.

– Det skulle kunna innebära att jag inte ens har tre hektar att röra mig på, säger Marjo, som blir sjuk så fort hon lämnar gården och därför gör hon det endast några enstaka gånger om året.

–Det skulle kunna innebära att jag måste hålla mig inomhus hela tiden!

Ingen sjukdom enligt myndigheterna

Och även stugprojektet är i farozonen. Marjo säger att hon vill kämpa mot masten inte bara för sin egen skull, utan även för alla andra elallergiker. Runt 250.000 personer i landet upplever liknande symtom som Marjo, men det finns för närvarande inte något vetenskapligt stöd för att magnetfält och radiostrålning orsakar symptomen. Myndigheterna betraktar därför inte elöverkänslighet som en sjukdom, men eftersom folk ändå blir sjuka har Socialstyrelsen jämställt det med andra funktionshinder.

Bygglov för masten är klart

Kommunen har redan gett bygglov till masten. De anser att det inte är kommunen som i första hand har ansvar för strålningsriskerna.

– Den aspekten ligger inte på vårt bord, säger Eva Ljungström (S) ordförande i bygg- och miljönämnden i Sandvikens kommun.

– Vi ska fatta beslut i enligt plan- och bygglagen, och det är ingen bra idé att fatta beslut som kan ändras vid ett överklagande för då har vi bara slösat bort skattepengar i onödan.

Kommunen kände visserligen inte till Marjos Marthins hälsoproblem när de godkände bygglovet, men skulle ändå ha kommit till samma slutsats menar hon eftersom de sätter allmännyttan av mobiltäckning före enskilda personers hälsa. Byggnadsnämnden lutar sig mot Strålskyddsmyndighetens mätningar som säger att riskerna är närmast obefintliga om man är längre än sex meter från masten.

Inte rätt att klaga

Marjo har överklagat kommunens bygglov men det tycks inte hjälpa. Länsstyrelsen som är överklagandeinstans har redan skrivit tillbaka att Marjo hon inte ens har rätt att klaga eftersom de anser att hon bor för långt från masten. Men Marjo Marthin ska överklaga även till nästa instans, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.