Musikalen Flygar-Tyskorna i By kyrka. Foto: SVT

En kärlekshistoria från 1700-talet

Uppdaterad
Publicerad

Berättelsen om tyska Trine som reser till Sverige för att leta upp sin kärlek Per har blivit musikalen Flygar-Tyskorna.

Under flera månader har det repeterats och förberetts, och i kväll visas den första av två föreställningar av musikalen Flygar-Tyskorna i By kyrka, en verklighetsbaserad berättelse med starka band till By Socken.  

Musikalen utspelar sig på mitten av 1700-talet då man får följa torparsonen Per Åsberg från By socken, som blir inkallad till kriget i då svenskägda Pommern. Där träffar han Trine Fliger.

Per och Trine blir förälskade i varandra, och innan Per åker hem har Trine blivit gravid. Därefter handlar berättelsen om Trine och deras son Christian som beger sig på den långa färden från Pommern mot By, där Per bor.

– Hon håller hoppet levande om att komma fram och hitta honom. Just den här kontrasten mellan hennes styrka och mjukhet är en spännande utmaning, säger Angelica Bengts, som har rollen som Trine Fliger.

Berättelsen grundar sig på en verklig berättelse, bland annat med stöd från en bibel som på senare tid hittats i By Socken. I den står det att den tillhör Christian Åsberg, son till Per och född i Pommern, år 1749.

– Så mer sant kan det inte bli, säger David Johansson, som är regissör och manusförfattare.

Berättelsen har fått sitt namn efter att Trine och Christian på kort tid gjorde en resa som då ansågs omöjlig för en kvinna med ett barn. Det sades att de hade trollat och flugit till Sverige. Detta, tillsammans med efternamnet Fliger gav berättelsen namnet Flygar-Tyskorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.