Extra trafikkontroller vid skolor

Publicerad

 I samband med skolstarten satsar polisen på en insatsvecka med extra fokus på hastigheter och kontroller vid olycksdrabbade områden i Gävleborg.

Hastighetsveckan är en nationell satsning och andledningen till att polisen nu i veckan gör extra kontroller, inte minst vid skolor, är att kontrollera att bilisterna håller hastigheten 30 km/h som är en vanlig fartgräns i områden i skolmiljö där många barn rör sig.

– Vi befinner oss vid Fridhemsskolan. Vi tycker att det var en bra plats eftersom det är skolstart här, berättar Markus Danielsson, yttre befäl polisen Gävleborg.

Vad får ni för reaktioner från folk som blir stoppade?

– Det är väldigt blandat. En del blir upprörda och tycker att det är fel, men de flesta förstår att det handlar om miljön kring en skola och att de har begått ett fel, säger Markus Danielsson, yttre befäl polisen Gävleborg.

Polisen gör inte bara kontroller utanför skolor under hastighetsveckan, utan även på andra platser där tips från allmänheten kommer in om att bilister kör för fort. Och att polisen lägger extra resurser på en hastighetsvecka gör att många känner mer trygghet. 

– Jag tycker att det är jättebra att de gör kontroller vid skolorna. Folk kör ofta för fort här och man blir orolig, säger Helena Skjutare som är förälder till Isak som började skolan på tisdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.