Fler fårstölder runt om i landet

Uppdaterad
Publicerad

Fårägare oroade efter djurstölder.

Fårstölder tycks ha blivit vanligare i Sverige den senaste sommaren.  Det  konstaterar fårägare som haft kontakt med andra fårägare runt om i landet. Fårstölder rapporteras bland annat från Hälsingland men också i Dalarna, där rester nyligen hittades från två slaktade får ute i skogen.

Leif Andersson i Gärdsjöbo i Söderbärke förlorade för en månad sedan ett får sedan tjuvar gått in i hans ladugård och tagit med sig ett av hans djur. Leif, som dagen efter polisanmälde stölden, tycker att polisen som omgående skrev av ärendet varit ointresserad.  När Gävledala tittar på hans ärende visar det sig att en granne till Leif ringde polisen samma kväll som hans får försvann.

Grannen berättade för polisen om en oskattad bil som stått parkerad utanför  fårhagen och som sedan kört fram och tillbaka ute på vägen. Grannen gav polisen registreringsnumret men när polisen kom fram hade den oskattade bilen kört iväg.  Det innbär att om polisen kollat i sina egna  händelserapporter,  när de fick anmälan om fårstölden,  hade dom haft en bestämd bil som dom kunnat fortsätta spana efter. David Birgerstad som är tf utredningsledare vid polisen i Ludvika säger att han ska låta en förundersökningsledare kontrollera om det nu finns skäl att inleda en förundersökning.

Uppdaterad 9 september 2016: Den här artikeln har åter fått spridning i sociala medier. Observera att artikeln skrevs redan 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.