Flickor i fokus i fotoutställning

Uppdaterad
Publicerad

Alla är någons dotter, det är utgångspunkten i Morabördiga Lisen Stibecks uppmärksammade fotoutställning. Nu ställs bilderna ut på hemmaplan.

Lisen Stibeck, som föddes och växte upp i Mora, är tillfälligt tillbaka på hemmaplan, och nu med en uppmärksammad fotoutställning. Under fyra års tid har hon följt unga kvinnor, som befinner sig i gränslandet mellan barndomen och vuxenvärlden.

Utställningen spänner mellan olika länder, världar och sociala skikt. Det handlar om tillblivande, identitetssökande, vilsenhet och olika sorters utsatthet.

Lisen har mött flickor med ätstörningar, flickor som har varit prostituerade, hamnat i ungdomsfängelse eller i ett självskadebeteende. Men också flickor som bara söker efter sin plats i världen.

– Det gäller ju att skapa ett förtroende eftersom de här flickorna aldrig har haft någon att prata med, och inte litar på vuxna människor. Det största arbetet har varit att spendera tid med de här flickorna och ge dem all tid de behövde innan jag började fotografera, säger Lisen Stibeck.

Fortfarande, efter att själva fotoprojektet är avslutat, har Lisen kontakt med de flesta av flickorna hon har porträtterat.

– Det har varit svårt för jag har kommit hem till en fungerande vardag, och det är många av de här flickorna som aldrig gör det. Men jag har tagit mig tid att lyssna på dem och det är vad jag kan ge, säger Lisen Stibeck.

Reaktioner från ungdomar och föräldrar

Hon har fått många reaktioner på bilderna, bland annat från unga kvinnor som har hört av sig och berättat om sitt mående, men också från föräldrar som blivit uppmärksamma på att de fortfarande spelar en viktig roll i sina ungdomars liv.

Under hela projektet har Lisen Stibeck haft välkända fotografen Mary Ellen Mark som mentor. Hon har bland annat fungerat som stöd under processen att välja vilka bilder som skulle få ta plats i utställningen.

Flickornas historia är dock oskriven, det har Lisen medvetet lämnat åt betraktaren att fundera över.

I höstas blev projektet också en bok, även den under namnet Daughters.

Ska ställa ut i Mexiko

Fotografierna går i svartvitt, samtliga tagna i naturligt dagsljus och med fasta linser.

– Jag ville fota i svartvitt eftersom det är tidlöst, säger Lisen Stibeck.

Utställningen har vernissage på fredagen och pågår sedan på Mora kulturhus till och med den 9 mars.

– Jag är ju född och uppvuxen här så det känns väldigt, väldigt roligt, säger Lisen Stibeck.

Tidigare har utställningen visats på Fotografiska i Stockholm, och senare väntar en utställning i Mexiko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.