Flitiga Lisa gör världscupsdebut

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Lisa Risby har nyligen blivit uttagen till landslaget i orientering. Till helgen gör hon världscupsdebut.

–Jag är målmedveten och jag är en tjurskalle, en slitvarg. Går det dåligt på en tävling så ger jag mig bara på nästa.

Så beskriver sig den regerande juniorvärldsmästarinnan i långdistans, Lisa Risby. Med sig från förra årets VM i Tjeckien fick hon inte bara guldet utan även ett silver i medeldistans, man kan säga att hon satte punkt för juniorkarriären med besked.

– Det var en sak som jag gick och tänkte på hela det året, jag ville verkligen vinna, minns Lisa.

– 2012 sprang jag JVM i Slovakien och så dåligt har jag aldrig sprungit förut. Jag ville ha revanch och så gjorde jag det, det var fantastiskt.

Hon springer för Faluklubben OK Kåre och från och med den här säsongen är det upp till bevis som senior för Lisa. Hon har vinnarskallar att brås på. Föräldrarna är före detta längdskidåkarna Björn och Marie Risby. Marie som bland annat har en olympisk fjärdeplats från Salt Lake City. Men det blev inte skidor för Lisa.

– Det var inte min grej, jag tycker att orientering är mycket roligare. Där handlar det om att få tre bitar att fungera ihop, fysik, mentalitet och teknik, och allt kan hända. Du kan leda med tre minuter och plötsligt bommar du och ligger sist. Det är väldigt spännande, säger hon.

Till vardags bor och pluggar hon i Göteborg, men hemma är familjens gård i Finngärdet utanför Falun. Här har många hundratals löpmil avverkats i terrängen genom åren och lagt grunden för den spirande orienteringskarriären.

Efter en tung vinter, då hon blev övertränad och fick göra ett uppehåll, gjorde hon strålande insatser vid uttagningstävlingar i Italien nyligen. Nu är hon med i landslaget och på lördag debuterar hon i världscupen som medeldistansare i norska Kongsberg och än så länge känner hon ingen press.

– Nej, faktiskt inte, jag är förstaårssenior och kan inte sätta någon press på mig. jag har ju så många år på mig och kan springa den här klassen till jag är 35 om jag vill det.

Men det betyder inte att hon ska vara försiktig i sin debut.

– Jag är ju en sådan person som går inför att ta placeringar på varje tävling, avslutar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.