Foto: Anders Hellström/SVT

Följde GPS – missade skyltarna

Uppdaterad
Publicerad

Den unika flottbron över Österdalälven vid Gagnefs kyrkby förstördes igår kväll, när en långtradare knäckte bron och hamnade i vattnet.

Chauffören körde på GPS och chansade på att köra över, trots att hans fordon vägde 56 ton mer än maxvikten för bron.

Det var vid åtta-tiden igår kväll som larmet kom om att en långtradare lastad med pellets kört ned i älven i Gagnef.

Flottbron i Gagnef

Flottbron som är en stål- och träkonstruktion hade knäckts av tyngden och chauffören, en man i 50-årsåldern som körde för ett åkeri i Västergötland, hade änglavakt som lyckades komma ur den demolerade förarhytten när bilen låg i vattnet.

– Vi har pratat med chauffören, han hade mycket ångest var förstås skärrad över det som hänt. Han hade gått efter GPS:en och kört över bron, säger räddningsledaren Kjell Olsson.

Utandningsprov visade att chauffören var nykter, men han är ändå misstänkt för grov vårdslöshet i trafik.

– Han har inte respekterat skyltarna om att bron bara klarade en fordonsvikt på maximalt 4 ton, därför har vi inlett en förundersökning, säger Jöran Lindblom, polisens presstalesman.

Idag inspekterades bron av personal från Trafikverket, skadorna är omfattande och det är oklart hur lång tid reparationerna kommer att ta.

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp som börjar jobba redan imorgon. Än så vet jag bara att bron är svårt skadad, innan vi analyserat vad som ska göras kan jag inte ge nån tidsplan, säger Ibrahim Coric, broexpert vid Trafikverket.

Det har funnits flottbroar i Dalarna sen 1600-talet, som mest ett 30-tal. Bron vid Gagnefs kyrkby har anor sen 1650-talet.

Men bron är inte bara ett kulturhistoriskt minnesmärke utan också

en viktig kommunikationsled för de boende i området. De kommer nu att få en omväg på cirka en mil så länge bron är avstängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flottbron i Gagnef

Mer i ämnet