Folkmusiker möter symfoniorkester

Uppdaterad
Publicerad

Gävle symfoniorkester och spelmannen Görgen Antonsson har skapat en magisk blandning av folkmusik och klassisk musik.

Symphonic stomp of Sweden är ett musikaliskt möte mellan spelmannen Görgen Antonsson från Hälsingland, Gävle symfoniorkester och arrangören Karl-Johan Ankarblom.

– Grunden i det här är ju låtar som jag och Kalle (Karl-Johan Ankarblom) gillar. Och att få en låt man gillar arrangerad av en symfoniorkester och så bara väller det över en som en havsvåg, ja det går egentligen inte att beskriva med ord, säger Görgen Antonsson.

Kruxet är just att kombinera folkmusikens rytmer med symfoniorkesterns musik.

– Det är ganska ofta som man kombinar musikstilar och så gör man ett samarbete. Jag tycker oftast att man då kan höra att det här är jazz och det här är folk, det här är klassiskt, och så vidare. Men här tycker jag att Kalle faktiskt lyckats fläta ihop de här två stilarna till en korg så att det verkligen är enhetligt, säger Görgen Antonsson.

De gör sin första spelning på Stockholm folk festival på fredag. I höst blir det också en konsert i Gävle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.