Förslag om elva nya kullar varg

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju nya kullar av varg bör födas i Dalarna och fyra i Gävleborg de närmaste fem åren. Det föreslår Samverkansrådet i det mellersta förvaltningsområdet till Naturvårdsverket.

Målet är att nå dom totalt 27 föryngringarna av varg i förvaltningsområdet, som Naturvårdsverket bedömer leda till en gynnsam bevarandestatus.

Sverige är indelat i tre rovdjursförvaltningsområden, i det mellersta förvaltningsområdet ingår Dalarna, Gävleborg, Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm och Västra Götalands län.

Varg i Dalarna

Landshövdingen i Gävleborgs län reserverade sig mot förslaget och hade hellre sett två istället för fyra nya vargkullar i Gävleborg.

– Miniminivåerna för hela förvaltningsområdet var baserade på ett grundförslag från Naturvårdsverket. Fördelningen mellan länen i förvaltningsområdet baserades på viltförvaltningsdelegationernas förslag, men man tog också hänsyn till landareal, sårbara områden och förekomst av lämpliga livsmiljöer, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

I förslaget ingår också 50 föryngringar av björn, 6 av järv och 68 av lo inom de åtta berörda länen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Dalarna

Mer i ämnet