Fortsatt väntan på operation – köerna har växt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vårdplatser öppnats igen tvingas många patienter fortsätta att vänta på sina operationer.

Många patienter som redan väntat länge på operation ser ut att tvingas fortsätta vänta trots att de åtta stängda vårdplatserna på kirurgkliniken på Falu Lasarett kunde öppnas under måndagen.

Det konstaterar verksamhetschefen Göran Sahlén.

– Att vi kunnat öppna åtta platser har förbättrat situationen avsevärt. Vi kan nu planera in cancerkirurgin på ett bättre sätt, säger han. Men han konstaterar samtidigt att kön till vissa andra operationer blivit längre än vad de var i höstas när landstinget tvingades stänga tolv vårdplatser. De platserna är fortfarande stängda och Göran Sahlén hoppas att några av dem ska kunna öppnas till sommaren.

Problemet för drabbade patienter är att de inte heller kunnat få hjälp genom vårdgarantin då Landstinget Dalarna inte lyckats hitta operationstid på andra sjukhus.

– De har haft bemanningsproblem där också, säger Sahlén.

Cancerpatienter ska inte vänta

Patienter med urologiska besvär, sköldkörtelsjukdom och övervikt är bland de patientgrupper som tvingats vänta och som nu ser ut att tvingas vänta ännu en tid på sin operation.

Efter att landstinget erbjudit högre lön till sjuksköterskor som jobbar på obekväma tider ska cancerpatienter inte längre behöva vänta på operation vid Falu lasarett. Men patienter med andra åkommor kan få fortsätta att vänta på att fler sjuksköterskor ska vilja jobba natt vilket är det som behövs för att fler av de stängda vårdplatserna ska kunna öppnas.

Nytt avtal

Det var i början på förra veckan som landstinget presenterade ett nytt bonussystem för att ge bättre villkor för sjuksköterskor och därigenom få fler som  arbetar natt och skift. Överenskommelsen är utformad som ett ensidigt arbetsgivaravtal, eftersom Vårdförbundet i dagsläget inte tecknar några lokala arbetstidsavtal. Störst bonus, 5.000 kronor, får de som arbetar ständig natt eller de som arbetar minst 4,5 nätter per månad och varannan helg. Därefter trappas bonusen ner, de som arbetar minst var tredje helg och inga nätter får 2.000 kronor extra i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.