Förväntansfulla bärplockare slår läger

Uppdaterad
Publicerad

Utländska bärplockare fortsätter att komma till vårt område i hopp om att tjäna pengar. Utanför Delsbo har 150 personer slagit läger – men trots många problem de senaste åren säger myndigheterna i år att de känner sig väl förberedda.

Ivo Yordanov har tillsammans med 150 andra personer från Bulgarien slagit läger i Källbergsbo mellan Ljusdal och Delsbo. Han visar oss runt i lägret och berättar att situationen i hemlandet gör att de måste söka sig till Sverige för att tjäna pengar.

Det har man förstått på Hudiksvalls kommun och därför försöker man vara förberedd på problemen som kan uppstå i form av nedskräpning, oroliga markägare och människor som inte har råd att resa tillbaka till hemlandet.

– Vi har gjort en handlingsplan så det blir tydligt vad vi har för uppdrag i de olika förvalningarna och vad polisen har för ansvar, säger Ulrika Wenn, tillförordnad kommunchef i Hudiksvalls kommun.

Och från kommunen sida hoppas man nu på att det finns tillräckligt med bär. Men det kan bli tufft för Ivo och hans landsmän i år, värmen har gjort markerna riktigt torra och blåbären har inte kunnat växa till sig.

Förhopppningen är att Ivo ska tjäna ihop tillräckligt med pengar för att klara sig hemma i Bulgarien till nästa sommar.

– Man kan få 3.000 euro ett riktigt bra år, men i år kanske det bara blir 1.500, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.