Foto: Scanpix

Rättpsykiatrisk undersökning av Bergwall

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet från Förvaltningsrätten i Falun om Sture Bergwalls närmaste framtid. Han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Rätten beslutar ge Rättsmedicinalverket i uppdrag att göra en rättspsykiatrisk undersökning av Bergwall samt avge ett yttrande mot bakgrund av vad som framkommit vid undersökningen. Detta under förutsättning att Bergwall ger sitt samtycke senast 28 oktober, vilket han enligt besked till SVT kommer att göra.

Undersökningen ska vara klar senast 16 december. I domen står också att någon riktig undersökning av Bergwall inte har gjorts sedan 1991.

Fallet Thomas Quick

Sture Bergwall själv skriver på Twitter: ”Halvbra beslut av FR. Nu går jag vidare och se, där framme väntar friheten!”

– Nu får Rättsmedicinalverket i uppdrag att göra en helt ny utredning av hans status. Det är ett litet underkännande av Säters sjukhus. De hävdar att de klarar av jobbet men nu får en utomstående myndighet möjlighet att göra det i stället, säger Patrick Qvicker, journalist på SVT som följt fallet Sture Bergwall under lång tid.

Advokaten: Kan bli en jul i frihet

Enligt Bergwalls advokat Thomas Olsson var beslutet väntat. Det han är mest nöjd med är att den nya undersökningen ska göras i Göteborg. Huddinge, som var ett annat alternativ, har för nära kopplingar till Säter, enligt Olsson.

Även om undersökningen ska vara klar först i december är Thomas Olsson övertygad om att Sture Bergwall kan fira jul i frihet.

– Det finns inget legalt utrymme att fortsätta tvångsvården av honom.

Överläkaren: Ett ”onödigt” beslut

Säters överläkare Vladislav Ruchkin kallar beslutet ”onödigt”:

– Det är inget problem med en ny utredning, men det kommer ju inte att ändra på diagnosen, säger han.

Ruchkin anser att rätten redan borde ha tillräckligt med underlag för att fatta beslut.

Lång väg återstår

– Bergwall hade i första hand velat bli fri men innerst inne kanske man inte trodde det. Men i någon mån måste de väl vara nöjda eftersom Rättsmedicinalverket inte har någon anknytning till Säters sjukhus, säger Patrick Qvicker.

Han säger också att det fortfarande är en ganska lång väg innan Bergwall eventuellt kan komma ut från Säter. Rättsmedicinalverkets undersökning kan ta tid och sedan kommer en ny behandling i domstol. Just nu är någon flytt av Bergwall inte aktuell.

SVT:s reporter på Säters sjukhus, Lars-Gunnar Larsson, säger också han att det var ett ganska väntat beslut och att det hade varit ganska överraskande om Bergwall hade släppts fri. Några kommentarer från Säter fick inte SVT just nu.

Expert: Han kan skrivas ut

Cay Asplund, specialistläkare i psykiatri och rättspsykiatri i Umeå, som kallades som expert vid förhandlingen om vården av Sture Bergwall, ser fram emot att få ta del av den nya utredningens slutsatser.

– Min slutliga bedömning är att Sture Bergwall kan skrivas ut, men det var inte samtliga närvarande eniga om vid förhandlingen i måndags. Vi får se vad den nya utredningen säger, om den delar min uppfattning eller om den står i motsatsförhållande till den, säger Cay Asplund till TT.

Beslutet tog bara två dagar

Förhandlingarna i Falu tingsrätt hölls i måndags och redan två dagar senare var rätten alltså redo att meddela sin dom. Det tyder på att rättens ledamöter är eniga i sin bedömning.

Bergwall, som suttit 23 år på Säters sjukhus, hävdar att han idag är frisk och att tvångsvården därför ska avslutas.

När Sture Bergwall, som då hette Tomas Quick, vårdades på Säter dömd för andra brott började han erkänna ett 30-tal mord som han hade begått.

Han dömdes för åtta mord, men under en intervju med SVT:s Hannes Råstam tog han tillbaka alla erkännanden. Efter en ny lång rättsprocess har han nu friats från samtliga mord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet