Polisen ganska nöjd med sin insats

Uppdaterad
Publicerad

20 personer misstänkt för ”störande av allmän sammankomst”

Trots att det kastades knallskott och trots att ett 30-tal personer greps och misstänks för brott efter fredagens nazistdemonstration i Gävle är polisen på det hela taget ganska nöjd med både sin insats och händelseutvecklingen när man idag summerat vad skett.

– Allt kunde genomföras på ett ordnat sätt säger Stefan Hector Polisens kommenderingschef.

”Ordnat sätt” innebär för polisen i sammanhanget bland att både Svenskarnas partis talare och motdemonstranterna kunde göra sig hörda.

Ändå gjorde många motdemontranter sitt bästa för att just överrösta och störa nazistledaren Stefan Jacobssons tal, och av de 33 som misstänks för brott  efter fredagens torgmöte. Det vanligaste misstänkta brottet efter torgmöte är ”störande av allmän sammankomst” – 20 fall har rapporterats.

Annars rör det sig om några fall av våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, brott mot lagen om explosiva varor och ett fall av hets mot folkgrupp.

Ingen är frihetsberövad men förundersökningarna pågår – så facit lär dröja. Man har också upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp efter att en åhörare visat en varghake, som är en av de många runor som brukar förekomma i nazimiljöer.

Den användes av en vissa SS-trupper som symbol under andra världskriget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.