Gävle får bli fristadskommun

Publicerad

Nu har domen kommit från kammarrätten i Sundsvall, som helt kör över förvaltningsrättens dom och ger Gävle rätten att skydda hotade konstnärer.

– Det är en glad nyhet och en stor lättnad, säger Anna Livion Ingvarsson, chef på Konstcentrum i Gävle.  

Moderaterna är dem som hela tiden motsatt sig att Gävle ska vara en fristad för förföljda konstnärer. Moderaterna tycker inte att det är en kommunal fråga, utan mer ett utrikespolitiskt ställningstagande. Något som förvaltningsrätten höll med om. Men nu har alltså den högre instansen, kammarrätten, beslutat att Gävle kommun visst får vara fristad.

– Vad jag tycker är en sak, sen får jag ju förhålla mig till kammarrättens beslut, säger Niclas Bornegrim, Moderaterna i Gävle och fortsätter.

– Vi måste titta på kommunens verksamhet. Vi har väldigt mycket att göra och vi måste tänka oss för och prioritera, säger Bornegrim.

– Styrkan i fristadssystemet är just att det är en lokal förankring. Många här i stan kommer att kunna göra skillnad för den som kommer hit, säger Anna Livion Ingvarsson.

Det var förra våren som Gävle kommun beslutade att erbjuda en konstnär fristad. Något som skulle kosta 300 000 kronor per år. När den första konstnären nu kommer till Gävle är dock ännu inte bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.