Gävle hamns vd: ”Förtroendet har naggats”

Uppdaterad
Publicerad

Gävle hamns vd Fredrik Svanbom medger nu att förtroendet för den tekniske chefen Jonas Rahm naggats i kanten, efter anklagelserna om svartbygge.  

Gävledala kunde under tisdagen berätta att Gävle hamns tekniske chef Jonas Rahm riskerar polisanmälning och straffavgift för ett möjligt ''svartbygge'' vid hans fritidsboende på Limön utanför Gävle. Och under onsdagen kommenterar Gävle hamns vd Fredrik Svanbom det hela.

– Det är olyckligt och inte bra alls, säger Fredrik Svanholm.

Gävleborg – Hamnchef misstänks för svartbygge

En kaj har byggts

Det var i våras som Gävle kommun fick in det första klagomålet på byggandet som pågått vid Jonas Rahms fritidsboende, därefter kom ytterligare två anmälningar in. Det hela rör sig om byggandet av en kajliknade brygga och om hus som har både flyttats och byggts på Jonas Rahms tomt utan lov från myndigheterna. Jonas Rahm riskerar nu både polisanmälning och straffavgift för sitt eventuella svartbygge. Nu har förtroende för Rahm naggats, säger Gävle hamns vd Fredrik Svanbom till Gävledala.

– För det första så har det här ingenting med hans yrkesutövning att göra, det här är gjort på hans fritid. Men i sin yrkesutövning så har han en relation med de här myndigheterna och det måste han kunna vidmakt hålla. Men det är inte bra alls, det är ett naggat förtroende naturligtvis.

Jonas Rahms kajliknande brygga är dessutom byggd av samma företag som Gävle hamn har anlitat för flera större anläggnings- och muddringsarbeten.

– Det är inte heller olagligt, men det är olämpligt. Då kan det uppstå misstanke om att det blir ett orent förhållande, så det är inte lämpligt att göra på det sättet.

Inte första misstaget

Men det är inte första gången som Jonas Rahm begår misstag av det här slaget. För tre år sedan ledde Rahm arbetet med byggandet av två nya magasin i hamnen och då bröt man mot plan- och bygglagen eftersom man började bygga ett av magasinen innan man hade fått ett startbesked. Det misstaget kostade hamnen över två miljoner kronor.

Gävledala har varit i kontakt med Jonas Rahm, men han väljer att inte kommentera händelsen medan ärendet pågår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Hamnchef misstänks för svartbygge

Mer i ämnet