Gömde knark – bandidosledare inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Totalt står sju personer inför rätta och rättegång väntas pågå under sammanlagt tio dagar.

Under måndagen inleddes rättegång i Falu i en omfattande knarkhärva med sju åtalade personer. Däribland en 37-årig falubo som uppges vara Bandidos ledare i Dalarna.

Det var vid årskiftet som polisen började avlyssna personer som man misstänkte var inblandade i knarkaffärer. En av dem var en 37-årig falubo som pekas ut som den nye ledaren för Bandidos i Dalarna.

Bandidos Dalarna

Bland annat ska information framkommit om att knark gömdes på olika platser i Falun, i väntan på kunder. Polisens omfattande spaningsarbete ledde under våren fram till att flera personer greps och dömdes för olika narkotikabrott.

Men enligt åklagaren är det den 37-årige Bandidosledaren som nu står inför rätta, som är hjärnan bakom gömmorna, tillsammans med en 26-årig Borlängebo.

Rättegångens första dag

Under måndagen gällde saken bland annat en knarkgömma nära Rottneby. I april hittar polisen här 44,5 gram amfetamin som gömts i påsar vid en sten, en gömma som också kameraövervakats. De båda misstänkta männen nekar emellertid till att ha hanterat och förmedlat narkotika.

– Sammanfattningsvis är det nära ett kilo amfetamin som vi skonat gatorna ifrån, vilket motsvarar 10 000 missbrukardoser och 400 gram cannabis. Det är en väldigt grov och orgnaiserad verksamhet enligt min uppfattning, säger åklagare Peter Helsing.

Vad anser du är motivet till det här?

– Det är att finansiera verksamheten och man behöver få in pengar på något sätt till klubben och för eget leverne, säger Peter Helsing.

Den 37-åringen falubon misstänks för totalt fem fall av grovt narkotikabrott och den 26-årige borlängebon för två fall av samma brott.

Totalt står sju personer inför rätta och rättegång väntas pågå under sammanlagt tio dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bandidos Dalarna

Mer i ämnet