”Graffitikonstnärer måste lyftas fram”

Uppdaterad
Publicerad

Graffiti klingar för många negativt, men med hjälp av ett så kallat pop-up-galleri försöker föreningen Graffiti Dalarna göra konstformen mer mottaglig för allmänheten.

Nedklottrade tågvagnar och väggar är kanske det första många tänker på när man pratar om graffiti. Men för många personer är det en helt självklar konstform. Nu hoppas föreningen Graffiti Dalarna på att nå ut till ännu fler personer. Detta genom det pop-up-galleri de håller öppet i Bergströms Galleria i Falun, över helgen.

– Vi gör detta därför att vi tycker att det är dags att graffitikonstnärerna får komma fram och visa att de utvecklats till något annat än det fördomen säger, att man bara är ute och ställer till hyss, säger Michael Mårtensson som är konstvetare och är med och arrangerar utställningen.  

Galleriet har öppet till på söndag och ett 10-tal konstnärer bidrar till utställningen, där även foto, skulpturer, tatueringar och grafik visas, utöver graffitikonsten. Och en av de medverkande är tatueraren Oskar Drake, som liksom alla andra utställare har en bakgrund inom graffitivärlden. Utöver att ställa ut sina egna tavlor skall Oskar också göra en gratis tatuering på den som vinner galleriets tävling.

– Det är många tatuerare som har en bakgrund som graffitimålare. Det finns absolut samband mellan de två, säger han.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.