Gymnasieelever i Ovanåker fullföljer oftast

Uppdaterad
Publicerad

Drygt var femte elev hoppar av gymnasiet – det visar den senaste studien ”Öppna jämförelser gymnasieskola” som presenterades under måndagen.

I Dalarna fullföljer 79 % av eleverna sina gymnasieprogram inom tre år – i Gävleborg är motsvarande siffra 78,7 %.

Den i särklass bästa kommunen i vårt område – näst bäst i hela landet – är Ovanåker. Där fullföljer hela 87,8 % av gymnasieeleverna  sin skolgång.

Bästa kommuner i Dalarna är Smedjebacken och Säter där 84 respektive 83,8 % av eleverna fullföljer.

Dystert i Vansbro, Nordanstig och Ljusdal

Sämsta i hela gävledalaområdet – och en av de sämsta kommunerna i landet – är Vansbro där nästan var tredje elev hoppar av från gymnasieprogrammet. Endast 68,5 % av eleverna fullföljer sin utbildning där.

Sämst i Gävleborg är Nordanstig och Ljusdal där 70,7 respektive 71 % av gymnasieeleverna fullföljer gymnasieprogrammet.

– Det finns stora vinster med att minska studieavhoppen, både för eleverna och för skolans resurser. Framgångsrika metoder är bland annat tidiga stödinsatser, möjligheten att läsa kurser i en annan ordning, ett positivt förhållningssätt gentemot eleverna och systematisk uppföljning, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.

Här ser du hur det går för eleverna i din hemkommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.