Haag laddad för tremilen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen står Moras Anna Haag på startlinjen i skid-VM:s tremil, tillbaka efter sin sjukdom. Och svenska ledningen hoppas på nya medaljer.

Anna Haag är frisk efter sin sjukdom och kommer få debutera i VM under tremilen.

– Hon kommer in full av energi, säger landslagets Mattias Persson på morgonens presskonferens.

Dalarna – VM i Falun

De fyra som åker tremilen för Sverige är Anna Haag, Charlotte Kalla, Sofia Bleckur och Emma Wikén. Anna Haag är legat sjuk under VM och har laddat upp ensam i en stuga i fjällen.

– Statusen är bra. Anna har laddat upp med distanspass över fjällåsen samt även fartpass. Hon är erkänt duktig på 30 km och ska bli intressant att se på VM.

Formen är oviss för Anna Haag men historiskt sett har hon lyckats bra på distanslopp. I Vm i Val Di Fiemme 2013 slutade Haag sexa och i OS i Sotji blev hon elva. Haag anses också vara viktig för det svenska laget inför den avslutande kraftsamlingen.

– Hon är en glädjespridare, menar Mattias Persson.

Sverige har inte tagit medalj på tremilen i ett mästerskap sedan Antonina Ordinas dagar på 90-talet men förbundskapten Rikard Grip är positiv.

– Vi har ett riktigt bra lag med flera som kan vara med långt fram. Vi siktar på medalj, varför skulle vi inte göra det, säger Grip.

Störst fokus hamnar som vanligt på Charlotte Kalla.

– Det ska bli jätteintressant att se hur Charlotte kan prestera utifrån hur hon åkte på stafetten igår i klassiskt, menar Grip.

Tremilen startar kl.13:00 på lördagen.VM har hittills varit en stor framgång för Sverige, framförallt för damlaget som tagit ett guld, tre silver och ett brons. Och på lördag körs damernas tremil med Anna Haag i laget.

– Hon har ju tränat i över en och en halv vecka och fått med sig mycket bra träning, så vi ser att hon är redo att starta i tremilen, säger Mattias Persson, damtränare längdlandslaget.

Övriga i laget är Sofia Bleckur från Rättvik, Emma Vikén och så förstås Charlotte Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – VM i Falun

Mer i ämnet