Hamnchef avgår efter skandalbygge

Uppdaterad
Publicerad

Gävle Hamns tekniske chef Jonas Rahm har sagt upp sig, efter SVT Gävledalas avslöjande om svartbygge.

Det har stormat rejält kring Gävle Hamns tekniska chef i sommar efter att SVT Gävledala avslöjade att han uppfört ett svartbygge vid sitt sommarhus på Limön utanför Gävle.

Han flyttade bland annat ihop två hus till ett utan att begära bygglov och gjorde samtidig huset mycket större än vad som är tillåtet på den strikt reglerade ön. Men det som upprört mest känslor bland öborna är den stora kajliknande brygga han uppfört vid strandkanten som nu utreds av länsstyrelsen som ett misstänkt brott mot miljöbalken.

– Jag vill inte spekulera varför han slutar, men visst har det här spillt över på Gävle Hamn. Det var olämpligt av honom att använda samma entreprenörer vi använder i hamnen till sitt privata sommarhus, säger Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom till SVT Gävledala.

Bygg- och miljönämnden i Gävle beslutade på onsdagen att avskriva ärendet om det olovliga bygget av ett fritidshuset. Enligt nämnden så har Jonas Rahm skickat in fotografier där han bevisar att han har gjort de ändringar av fritidshuset, som kommunen krävde, och Rahm slipper därmed straffavgift.

Enligt vd:n jobbar Jonas Rahm sin sista dag nästa fredag, den 7 november och han slutar utan fallskärm eller avgångsvederlag.

I ett meddelande från Jonas Rahm till Gävledala skriver han att ”han slutar för att han fått ett roligare uppdrag”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.