Hamnchef kan polisanmälas för svartbygge

Uppdaterad
Publicerad

Gävle hamns tekniske chef, Jonas Rahm, misstänks för ett svartbygge på Limön utanför Gävle.

Det var i maj som Gävle kommun fick in det första klagomålet på byggandet som pågår vid Gävle hamns tekniska chef Jonas Rahms fritidsboende på Limön utanför Gävle. Ytterligare två anmälningar har kommit, en av dem var från Limö fritidsbys medlemmar.

Det rör sig om byggandet av en kajliknade brygga och om hus som har både flyttats och byggts på Rahms tomt utan lov från myndigheterna. Och det har nu blivit ett ärende hos både kommunen och Länsstyrelsen.

Gävleborg – Hamnchef misstänks för svartbygge

– Det vi har konstaterat är att det har byggts en brygga och att man har flyttat en byggnad och det finns inget lov för den flytten. Man har också byggt till en huvudbyggnad så att allt blir som en stor byggnad, det har man inte sökt lov för. Har man brutit mot reglerna får man möjlighet att rätta till det man gjort, man kan också söka bygglov i efterhand om det är möjligt, men då får man betala sanktionsavgifter, säger Åsa Larsson, bygglovschef på Gävle kommun.

Den kajliknade bryggan är byggd av samma företag som det kommunala bolaget Gävle hamn har anlitat för flera större anläggnings- och muddringsarbeten.

Ärendet är fortfarande under utredning, men Jonas Rahm kan ha brutit mot miljöbalken och riskerar att polisanmälas.

– Då har de ju brutit mot anmälningsplikten och då kan det bli så att vi måste göra en polisanmälan också, om vi gör den bedömningen, säger Emma Gyllbäck, miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen Gävleborg.

SVT Gävledala har varit i kontakt med Jonas Rahm. Han själv anser att han inte har gjort något fel, men vill för övrigt inte kommentera misstankarna i nuläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Hamnchef misstänks för svartbygge

Mer i ämnet