Örjan Johansson, troligen äldste dragracingföraren i Sverige, även kallad ”Stålfarfar”. Foto: SVT

Han är äldsta dragracingföraren

Uppdaterad
Publicerad

Örjan Jonsson från Stocksbo utanför Färila är med sina 70 år troligen Sveriges äldsta dragracingförare på elitnivå. Han har inga planer på att sluta.

Det går undan när Örjan Jonsson, eller ”Stålfarfar” som han också kallas, är ute på dragracingbanan. Nästan 250 kilometer i timmen kommer den snart 71-årige Örjan upp i på sin Kawasaki 1400. Och det var just farten som fick honom att fastna för sporten.

– Jag har jämt tyckt om motorcyklar och alltid varit imponerad av höga farter. Det ska vara lite riskfyllt, säger Örjan Jonsson.

Trots att Örjan Jonsson började tävla i sena år, cirka tio år sedan, så är han ett namn att räkna med. I år har han slagit personbästa i nästan alla race han kört.

Och på fredag är det dags igen. Då anordnas en deltävling i streetrace SM på Fönebasen i Föne. Och går allt som Örjan Jonsson vill så står både han och hans son på startlinjen, gärna mot varandra. Och målsättningen, ja den har ”Stålfarfar” klart för sig.

– Ja, jag ska slå personbästa och vinna. Jag åker inte på tävling utan den tanken. Det är vinna elller försvnna, avslutar Örjan Jonsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.