Foto: SVT

Handläggare raderade anmälningar om unga

Uppdaterad
Publicerad

En handläggare vid Socialtjänsten i Gävle har stängts av med omedelbar verkan. Handläggaren har raderat 151 anmälningar och ansökningar som rör barn och unga.

— Det som har hänt är helt oacceptabelt. Vårt jobb är att stötta utsatta barn och det är omöjligt att göra om anmälningar till oss inte tas på allvar, säger förvaltningschef Mats Collin som överväger att polisanmäla det som inträffat.

Det hela upptäcktes efter att en anställd vid en förskola i Gävle undersökte vad som hänt med en tidigare anmälan, då visade det sig att anmälan hade raderats.

Socialtjänsten gjorde en fördjupad kontroll och hittade fler anmälningar och ansökningar om stöd som hade raderats. Och alla hade raderats av samma handläggare.

Har pågått i flera år

— Att ta handläggaren ur tjänst var självklart och med tanke på hur allvarligt detta är kan det bli aktuellt att avskeda handläggaren, säger Mats Collin.

Totalt misstänks handläggaren för att ha  raderat 151 anmälningar eller ansökningar om stöd sedan 2009.

Egentligen ska det finnas papperskopior på alla dokument, men de saknas också.

Dokument om sexövergrepp på barn kan ha slängts

Handläggaren beskrivs som både erfaren och (tidigare) betrodd medarbetare. Men varför handlingarna raderats är en gåta. Socialtjänsten kan inte se något mönster i varför just dessa dokument raderats, handläggaren har t ex ingen koppling till sökande eller deras anhöriga.

Däremot känner man sig säkra på att raderandet har varit avsiktligt:

— Anmälningarna och ansökningarna har inte tagits bort av en slump eller av misstag. Men vi har inte fått någon rimlig förklaring till varför handläggaren har raderat filerna, säger Mats Collin.

Idag är det inte heller klarlagt exakt vilken dignitet det är på de ärenden som raderats. Socialtjänsten oroas av att det kan röra sig om mycket allvarliga ansökningar och anmälningar, t ex sådana som rör sexuella övergrepp på barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.