Påsktrafiken inleddes igår – omkörningar fördbjöds

Uppdaterad
Publicerad

När en av årets mest intensiva trafikhelger nu inletts så kräver det mycket av bilisterna för att resan ska få ett lyckligt slut.

Påsken är tillsammans med jul- och midsommarhelgen de helger då flest bilar trafikerar vägarna. Som vanligt är intensiteten på dalavägarna extra stor, då många turister väljer att fira storhelgen i Dalarna, endera i fjällen eller i Siljansbygden.

I Gävleborg är det extra många bilister på E4:an från Gävle och norrut. Därför valde Trafikverket att införa omkörningsförbud mellan Gävle och Tönnebro för att trafiken ska bli säkrare. Omkörningsfilerna stängdes av där under skärtorsdagen och så kommer det att bli även på annandag påsk.

– När alla håller sig i samma körfil flyter trafiken mycket bättre och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp, vilket betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Mats Sandgren på Trafikverket.

Avstängningen skedde för andra året då erfarenheterna från beslutet i fjol blev lyckade.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen förra året, bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Mats Sandgren.

De flesta positiva

Och de allra flesta trafikanterna verkar vara positivt inställda till avstängningen av omkörningsfilen på E4:an:

– Jag tycker att det är det bästa de har hittat på. Det går fort att åka, det är inga panikinbromsningar och så här fort har jag aldrig tagit mig hem till en storhelg som jag har gjort idag, sa Christian Forsberg, lastbilschaufför från Ockelbo.

– Det var lugnare än vad jag hade förväntat mig. Jag tycker att det rullade på bra så det har nog fungerat, sa bilisten Maria Hamrén från Bålsta.

Sju dör i snitt varje påsk

Påskhelgen brukar vara en mycket svart helg i trafiken. Sedan 2000 fram till 2012 dog i snitt sju personer varje år i trafikolyckor i landet under påsken. I fjol inträffade tre dödsolyckor.

För att komma fram till slutdestinationen utan incidenter så ger Trafikverket några råd – råd som förefaller enkla och självklara, men som inte följs av alla, vilket leder till olyckor.

Här är myndighetens bästa råd till påsktrafikanterna:

– Starta resan i god tid och var utvilad. Under påsken är det mycket trafik på vägarna, det gör att resan kan ta längre tid än vanligt. Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja vägar med mitträcken då de är säkrare. Håll avstånd och ta regelbundna raster.

– Ibland behöver man ta med lite extra bagage, packning eller material i bilen. Enligt trafikförordningen är det föraren av fordonet som ansvarar för att lasten är säkrad på sådant sätt att den inte kan utgöra någon fara. Surra säkert! Se också till att alla i bilen är bältade.

– Hastigheten du håller när olyckan inträffar är avgörande för hur svårt skadad du blir. Dessutom sparar du både pengar och miljö om du kör lagligt. Så håll hastighetsbegränsningarna, och anpassa farten efter väglaget.

– Kör alltid nykter, chansa inte. Om du ser någon som tänker köra onykter – stoppa den. Åk aldrig med en onykter förare. Låt bilen stå dagen efter en fest.

– Huvudprincipen i trafikreglerna som gäller i Sverige är principen om försiktighet. Det innebär att du ska visa omsorg, varsamhet och hänsyn. Var rädd om dig och dina medtrafikanter!

Och avslutningsvis en uppmaning från Gävleborgspolisen:

För den som väntar på ett besök så är det viktigaste att man kommer – det är sällan ett problem om man kommer några minuter sent! Glöm inte – det finns alltid någon som väntar på dig!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.