Här sköts halva vargstammen bort i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Trots att problemen med varg är betydligt större i vårt grannland Lettland, så förekommer det knappt någon debatt om vargsituationen alls där.

I ett par reportage ska SVT Gävledala besöka Lettland och undersöka likheter och skillnader när det gäller vargfrågan.

De vargtäta länen i Sverige – Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län – har ungefär lika många vargar som det finns i Lettland i dagsläget. Men den stora skillnaden är att det i Lettland bor dubbelt så många människor som i det geografiskt större vargområdet i Sverige. Det innebär att problemen ofta blir större.

Fårägare drabbas hårt

Paret Rimss i Lettland är fårägare som är hårt drabbade av vargangrepp. De hjälper oss att förstå situationen för många fårägare.

–De senaste fem till sex åren har vi fått många får rivna i vår hjord. Vi har idag 54 tackor. I fjol blev åtta får och några lamm rivna. Året innan revs elva får och några lamm. Året före det revs sex tackor av vargen. Vargen orsakar stora förluster för oss fårbönder, säger fårbonden Veneranda Rimsa.

Ingen hjälp efter vargangrepp

Men trots alla de här problemen ges fårbönder i Lettland inte någon som helst ersättning för de får som dödats av vargen. Det finns inte heller några bidrag för att sätta upp elektriska stängsel för att skydda tamdjur mot vargangrepp. Makarna Rimss berättar att de även fått en hund dödad av vargen. Den gick lös på gården och hade försökt att skrämma bort vargen som kom i närheten av fåren.

Svårigheterna har inneburit att fårskötseln minskat dramatiskt i Lettland under de senaste 10-15 åren. Det har lett till att många på landsbygden fått svårt att försörja sig.

247 vargar sköts under jakten

Vargproblemen försöker man minska genom att ha hålla nere stammen. Jakten på varg är helt fri under nio och en halv månad och förra året sköts 247 vargar av en kvot på 250 djur. Den stora avskjutningen betyder också att antalet vargar varierar väldigt mycket under ett och samma år.

När den allmänna jakten avslutades den sista mars var antalet vargar enligt myndigheterna nere i ca 200 i hela Lettland. Men nu under våren och sommaren kommer antalet att öka rejält.

Antalet vargar tredubblas

Dels försökar sig de inhemska vargar, dels kommer massor av vargar invandrande från grannländerna Ryssland och Vitryssland. I mitten av juli när jakten åter blir fri har antalet vargar ökat till 500-600 djur. Makarna Rimms är bedrövade över situationen.

–Man borde minska antalet och skjuta av dem. De borde inte få föröka sig så mycket. Det gör de snabbt vad jag förstår. Jägarna måste jobba mer med detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.