Här skyltas det på arabiska

Uppdaterad
Publicerad

I Långshyttan finns omkring 200 asylsökande. Nu skyltar matbutiken om för att nyanlända ska få lättare att handla.

Med skyltar på två språk hoppas handlaren kunna öka tillgängligheten.

I Långshyttan finns Hedemora kommuns största asylboende. Runt 200 asylsökande bor på orten och för att kunna hjälpa fler att hitta rätt i den lokala matbutiken bestämde sig handlaren Thomas Djupenström för att sätta upp skyltar på både svenska och arabiska.

– Det är jättebra. Nu när jag kommer ser jag var sakerna är och kan själv hämta dem, säger Hudq Abdoh som är kund i butiken.

Arabiska är ett av de fem största språken i världen och det är det gemensamma språket för nästan hela arabvärlden. Hit räknas länder som Egypten, Syrien, Marocko och Irak.

De som bor i Långshyttan och är asylsökande kommer främst från Syrien och Eritrea. Genom de tvåspråkiga skyltarna hjälper Thomas Djupenström inte bara kunderna, utan även personalen.

– Det ger mer tid för personalen till alla kunder när de slipper följa med kunderna och visa var sakerna står.

Just nu finns det tvåspråkiga skyltar i gångarna, och även vid köttfrysen.

Thomas initiativ att sätta upp skyltar både på svenska och arabiska har väckt många reaktioner, inte minst i sociala medier. Och responsen har varit både positiv och negativ.

– Jag försöker förklara hur vi ser på saken, att det är bättre att vi hjälps åt, säger han.

Inger Wennerström, som brukar handla i butiken,  är en av dem som enbart tycker det är positivt med skyltar på flera språk:

– Det är ju ett sätt att visa för våra invandrare så att de hittar lättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.