Falu kommun höjer beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna har drabbats av höstflod med ovanligt höga vattenflöden och regnet som väntas framåt helgen kan ställa till nya problem. I bland annat Falu kommun höjs därför beredskapen.

Helgens kraftiga regn och snösmältning i fjällen påverkar nu Dalälven och sjösystemen runtomkring. Runn har till exempel stigit till 20 centimeter över dämningsgränsen. Och det som oroar är att mer regn väntas framåt helgen.

– Min bedömning är att undantaget Svärdsjövattendraget, så tål vi inte mer vatten nu eftersom det är fullt i alla sjöar och vattendrag, säger Jan-Åke Holmdahl som är säkerhetschef i Falu kommun.

Maximalt 15-20 millimeter regn får komma under helgen, menar Holmdahl. Falu kommun och energibolaget har därför höjt beredskapen inför helgen, för att om möjligt undvika översvämningar och skador.

Förbättrat läge i Västerdalarna

I Västerdalälven däremot börjar nivåerna nu sjunka igen, men i både Vansbro och Björbo har räddningstjänsten arbetat under veckan med förebyggande åtgärder.

– Vi ser att det nu börjar sjunka i Björbo och om det inte kommer mycket regn i helgen så är det nog ingen fara, säger Tomas Gruhs vid Räddningstjänsten Dalamitt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.