Hon ratar Göteborg – får högre lön i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Julia Thorén väljer att jobba i Falun i sommar på grund av bättre villkor, men någon strömmning på sommarpersonal är det knappast till Landstinget Dalarna.

Sommaren innebär alltid problem med personal inom sjukvården, eftersom de anställda ska ha semester. SVT Västnytt har träffat en sjuksköterska från Göteborg som väljer att jobba i Dalarna i sommar på grund av bättre villkor.

– Jag vill inte jobba på Sahlgrenska i sommar med tanke på hur mycket de betalar och hur förhållanden aär på sommartid där, säger sjuksköterskan Julia Thorén.

Hon har valt att jobba på på Falu Lasarett. I Västra Götaland skulle hon ha tjänat 22.000 kronor, som är ingångslönen för en sjuksköterna där, men inom Landstinget Dalarna kan hon få upp lönen med mer än 1.000 kronor.

– Det är ju glädjande att vi har några som vill komma hit. Vi har jobbat hårt för att få så många som möjligt att välja Dalarna och satsat på våra grundlöner och så vidare, säger Lars Olof Björkqvist, personaldirektör på Landstinget Dalarna.

Svårt att få ihop sommarpersonalen

Men att sjuksköterskor skulle strömma till Dalarna på grund av höga löner är ingenting som Vårdförbundet känner igen.

– Jag tror att det här fallet är ett ganska stort undantag. Det är svårt med rekryteringar inom Landstinget Dalarna när det gäller sjuksköterskor. Hade hon flyttat till Uppsala hade hon fått ytterligare en tusenlapp, säger Kerstin Erlandsson, ordförande på Vårdförbundet Dalarna.

Men även om Julia nu valt Dalarna framför andra landsting så ser personalläget  inför sommaren inte alls särskilt bra ut.

– Jag tror dessvärre att sommaren kommer att bli ganska besvärlig. Jag vet att medicinkliniken inte kommer att ha så många vårdplatser öppna till exempel, men det är ju trevligt att en person valt att komma hit, fortsätter Erlandsson.

– Vi behöver fler, vi har fått in ett antal sjuksköterskor och andra kategorier, men vi behöver fler. Den här sommaren är inget undantag, vi går på marginalen i ett antal verksamheter och ser gärna att vi får ytterligare personal, säger Lars-olof Björkqvist.

Är läget allvarligt?

– I någon verksamhet kan det nog uppfattas som allvarligt, men vi arbetar varje dag för att hjälpa de här verksamheterna och finna lösningar tillsammans med den personal vi har att tillgå idag, fortsätter Björkqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.