Honungssugna björnar möts av bi-stra miner

Uppdaterad
Publicerad

Flera bikupor utanför Hudiksvall har fått påhälsingar av björn. Bengt Nyrén i Näsviken har haft flera besök de senaste veckorna.

– Det är en ekonomisk förlust, bina blir inte produktionsdugliga det här året så det blir ju ingen honung att räkna med, säger Bengt Nyrén.

Enligt länsstyrelsen i Gävleborg är inte björnattacker mot bikupor ovanliga. Nu när björnarna är nyvakna är de särskilt sugna på proteinet från larverna. Om det är samma björn som har härjat utanför Hudiksvall vet man inte säkert.

Bengt Nyréns andra bikupor, en mil närmare Hudiksvall, fick också björnbesök några dagar senare. Däremellan fick en annan biodlare i Forsa flera kupor sönderslagna.

Konsekvenserna blir att bina fryser ihjäl om kupan går sönder och om drottningen dör så dör resten av bisamhället.

– Jag kommer att sätta upp stängsel där jag har haft angrepp, på de andra ställena får jag ha is i magen och se, säger Bengt Nyrén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.