Hot och våld mot ambulanspersonal ökade kraftigt i Gävleborg de senaste åren. Oskar Bondesson, ambulanschef i Hofors och Sandviken, hoppas att trenden vänder i år.

Hot och våld mot ambulanspersonal ökar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har antalet anmälda fall av hot och våld mot ambulanspersonal ökat kraftigt i Gävleborg. – Det kan bero på att samhället och attityderna har förändrats, säger Oskar Bondesson, ambulanschef i Hofors och Sandviken.

Enligt en sammanställning som Dagens Nyheter har gjort är Gävleborg ett av de län där ökningen av anmälda fall varit störst de senaste åren.  2011 fanns inga anmälda fall alls, 2012 anmäldes nio fall och 2013 var antalet uppe i 14.

Oskar Bondesson säger också att det ökade antalet inrapporterade fall kan bero på att personalen blivit mer observant på den här typen av händelser.

– Vi pratar väldigt mycket om det här och då blir man också mer medveten om problemet och kanske mer benägen att göra en anmälan, säger Oskar Bondesson.

Reagerar på blåljus

En sak som hänt de senaste åren är att en del människor verkar reagera så fort de ser ett blåljus, säger han. Oavsett om det handlar om polisbilar, ambulanser eller brandbilar verkar blåljusen väcka aggressivitet hos dessa personer.

– Det kan hända att de reagerar på blåljus utifrån sina egna personliga erfarenheter. De ser ibland inte att vi är ambulanspersonal utan ser de ett blåljus så tänker de att det är polisen. Det har förekommit hotfulla situationer där personal blivit jagad och fått gå in i bilen och låsa om sig. Även fysiskt våld har förekommit. Det är mycket obehagligt, säger Oskar Bondesson.

– Det är en minoritet det handlar om, men ändå för många. Vi vill ha en nollvision.

Det finns flera andra scenarier där det kan bli en besvärlig situation för ambulanspersonalen. Ibland händer det att en patient som finns i ambulansen plötsligt vill ut. Det kan också hända att ambulansen är på väg till ett ställe och personalen upptäcker att där är bråkigt.

– Då backar vi undan och inväntar polis. Vi kan alltid få understöd av dem. Det är en förutsättning för vårt arbete.

Tog hjälp av expert

Han berättar att 2013, när det förekom så många anmälningar om hot och våld, tog de in en expert som föreläste om hur de kan möta hotfulla personer. De har också utformat en handlingsplan för att kunna jobba säkert.

Någon utbildning i självförsvar har personalen däremot inte fått.

– Nej, vi tränar endast på verbalt försvar. Motstånd föder bara mera motstånd.

I år har än så länge endast två fall av hot och våld anmälts. Förhoppningsvis tyder det på att trenden har vänt, säger Oskar Bondesson. Personalen har också blivit lite mer försiktig.

– Förr kanske man bara sprang rakt in när man kom fram. Nu tänker man till innan man går in i en händelse.

Han medger att det också kan finnas ett mörkertal, där hot och våld inte har anmälts.

– En del kanske inte tycker att det är så farligt. Men vi uppmanar alla att anmäla allt som är avvikande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.