Foto: Montage/TT

Husdjuren lever farligt i påsktider

Uppdaterad
Publicerad

Våra hundar och katter lever farligt bland påskmat och godsaker i påskägg. Oskyldigt påskpynt eller blommor kan leda till akuta veterinärbesök.

Att ge husdjuren rester från påskbordet kan få väldigt tråkiga konsekvenser. Den feta och salta maten kan inte bara leda till mag- och tarmproblem utan även saltförgiftning.

 – Vill du unna hunden något extra gott till påsk så ge den hellre ett tuggben. Bjud istället på ett hundanpassat påskägg eller en extra promenad, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Choklad kan leda till förgiftning

Choklad, som ju kan förekomma i påskäggen, innehåller teobromin som hundar inte kan bryta ned. Ju mörkare choklad desto mer kakao och teobromin. Redan ganska små mängder mörk choklad kan räcka för att hunden ska bli förgiftad som kan leda till att hunden dör, berättar veterinären.

– Symtom på chokladförgiftning kan vara att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning, säger Lotta Möller.

Varning för blommor och lökväxter

Även katter kan råka illa ut under påsken om man inte är försiktig och har uppsikt. Katter är precis som hundar känsliga för teobromin, men är generellt inte intresserade av sötsaker på samma sätt som hundar. Däremot så gillar katten att leka med påskpyntet och varje år tvingas katter opereras för att de fått i sig något olämpligt under storhelger, berättar veterinären.

– Visst ska man leka med sin katt under påsken, men ha den under uppsikt. Det kan bli ett tråkigt avbrott i firandet med veterinärbesök under helgen, och dessutom en dyr historia, säger Lotta Möller.

Även lökväxter och blommor kan vara farliga för djuren. De flesta växter har irriterande växtsaft som kan störa kattens matsmältningssystem, särskilt liljor och prickbladsväxter kan ge katten livshotande skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.